domingo, 24 de mayo de 2009

Meduses (Torredembarra-Altafulla, 16 de maig)

Des de començament del mes de maig que he pogut observar aquesta espècie de medusa prop de les platges d'Altafulla i Torredembarra: al Sud de la Punta del Gaià i en la línia batimètrica de -23 m, coincidint amb la situació dels emissaris d'aigües residuals. Hora de l'observació: 12:00 TU

Les meduses s'alimenten de larves, zooplancton, i peixos petits que capturen amb el verí de les seves cèl·lules urticants, que també li serveix de defensa. Proliferen mercès a l'augment de salinitat de l'aigua i a la sobrepesca ja que en disminuir el nombre de predadors ja no s'exerceix el suficient control sobre les seves poblacions.

jueves, 7 de mayo de 2009

Peixos lluna


La tarda del dissabte passat vaig poder veure tres peixos lluna o bots (Mola mola) navegant a una milla de la costa. Quan vaig albirar el primer, el Sobrevent navegava en cenyida, fent rumb a la Torre de la Mora, des el punt situat al sud del Far de Torredembarra sobre la línia batimètrica de - 50 m. Fent una virada per avant i sense canviar el gènova d'amura vaig aturar el Sobrevent ràpidament, amb les veles en fatxa i la canya a sotavent. El peix nedava tranquil·lament a la superfície, com si prengués el sol, a quatre metres pel través, sense sobresaltar-se en absolut: feia emergir la seva gran aleta dorsal, de tant en tant, per tombar-se altra vegada, i així successivament. La seva longitud era inferior a 1 m, tot i que no n'estic molt segur; la coloració, d'un gris platejat. Els peixos lluna tenen una cua (aleta caudal) molt petita, i els més petits de ben segur que semblen peixos globus (per la forma que tenen). Durant uns instants vaig poder veure també la seva aleta ventral, de dimensions similars a la dorsal. Després, el peix es va submergir amb moviments pausats i vaig tornar a posar el Sobrevent al rumb que portava. Els bots s'alimenten principalment de meduses (com les tortugues marines), tot i que també es nodreixen de calamars, peixets petits, crustacis, zooplancton, algues. Els tres que he observat nedaven sols. He intentat fer una foto del primer, del qual he passat més a prop que dels altres dos, però malgral la docilitat de l'animal, no m'ha donat temps (tenia la càmera a la cabina); les imatges que podeu veure a sota les he enllaçat directament de la wikipedia [peix lluna (Mola mola)].


   
crèdits de les imatges: Wikipedia